II етап (листопад-грудень 2017 р.) Міжкафедрального проекту між кафедрою фізичної реабілітації та біокінезіології Факультету здоров’я, фізичного виховання та спорту і кафедрою педагогіки та психології Педагогічного інституту

Протягом листопада-грудня 2017 року триває ІІ етап реалізації Проекту: визначення фізичної працездатності першокурсників Факультету здоров’я, фізичного виховання та спорту та Педагогічного інституту.

В ході дослідження було обстежено 60 студентів-першокурсників денної форми навчання спеціальностей «Дошкільна освіта» та «Початкова освіта» Педагогічного Інституту Київського університету імені Бориса Грінченка.

Обладнання: тонометр, пульсометр, секундомір, спірометр, ростомір, терези, комп'ютерна психофізіологічна програма

План дослідження:

  • Визначення фізичної працездатності першокурсників.
  • Розрахунок максимального споживання кисню (МСК) першокурсниками.
  • Визначення рівня фізичної працездатності (в %) від належного максимального споживання кисню.
  • Визначення рівня здоров’я студентської молоді на основі експрес оцінки функціонального стану організму (за методикою проф. Г.Л. Апанасенко)
  • Визначення очікуваного рівня фізичного стану першокурсників.

Грудень 2017. Триває обробка протоколів.

Встановлено, що функціональний стан серцево-судинної системи студентів-першокурсників як інформативний показник їх здоров’я й адаптації до навантажень характеризується істотними коливаннями та тенденцією до погіршення, особливо після функціональних проб, пов’язаними з процесами незавершеного біологічного дозрівання в юнацькому віці, індивідуальними особливостями вегетативної нервової системи студентів, рівнями навчальних навантажень, фізичної підготовки і рухової активності, соціально-економічними та екологічними умовами їх проживання.