Участь у VII Міжнародному медичному конгресі «Впровадження сучасних досягнень медичної науки у практику охорони здоров’я України»

З 25 по 27 квітня 2018 р. доцент кафедри фізичної реабілітації та біокінезіології Харченко Галина Дмитрівна взяла участь у роботі VII Міжнародного медичного конгресу «Впровадження сучасних досягнень медичної науки у практику охорони здоров’я України».

Необхідність розв’язання проблем реабілітації учасників АТО на сьогодні є одним з найбільш значущих питань. На жаль, відсутня єдина система, програма та методологія послідовної реабілітації. Багатогранність завдань медичної реабілітації поранених та травмованих потребує ефективного функціонування цієї системи як самостійного напряму клінічної та соціальної медицини.  Ще одним з завдань та важливою медико-соціальною проблемою є вдосконалення реабілітації хворих, які перенесли інсульт. За рік в Україні фіксується більше 100 тис. інсультів, на цю хворобу припадає близько 17 %  смертей українців та значна частка інвалідності. Структурною одиницею системи інсультної допомоги в розвинутих країнах є спеціалізовані інсультні центри, яких в Україні вкрай мало.

Проблема профілактики, ранньої діагностики і лікування перинатальних ушкоджень нервової системи має в Україні не лише медичне, але й велике соціально-економічне і загальнолюдське значення, оскільки йдеться про дітей, хворих з дня свого народження, і які залишаються майже все своє життя інвалідами. На сьогодні проблема дітей хворих на ДЦП в Україні набуває особливого значення у зв’язку з постійним зростанням їх частки серед дитячого населення. Метод професора Козявкіна, який є всесвітньо відомим, спрямовано на комплексну реабілітацію дітей з ДЦП. Але велике значення має розробка та впровадження технологій, організація та розвиток спеціалізованих клінік, що дозволять проводити реабілітацію дітей з різною патологією нервової системи. І це далеко не всі напрямки нейрореабілітації.

Цього року Всеукраїнська асоціація фізіотерапевтів та курортологів святкує своє 20-річчя. Вона об’єднала фахівців та заклади відновлювальної, реабілітаційної медицини, науковців. Впевнена, що професійне спілкування, обмін досвідом та результатами сучасних наукових досліджень, будуть сприяти розвитку галузі реабілітаційної медицини.