Тренінг «Тактична домедична допомога для цивільних»

16  вересня 2022 року на Факультеті здоров'я, фізичного виховання і спорту відбувся тренінг «ТАКТИЧНА ДОМЕДИЧНА ДОПОМОГА ДЛЯ ЦИВІЛЬНИХ», в якому взяли участь співробітники кафедри спорту та фітнесу і кафедри фізичного виховання і педагогіки спорту.

Проводив тренінг Савченко Валентин Михайлович, завідувач кафедри фізичної терапії та ерготерапії, доктор медичних наук, професор.

Мета тренінгу: надання знань, формування умінь та навичок домедичної допомоги в умовах, близьких до бойових, відповідно протоколу Tactical Combat Casualty Care.

За результатами тренінгу учасники набули знань про етапи надання домедичної допомоги в умовах, близьких до бойових, та алгоритм дій (Massive Hemorrhage-Airways-Respiration-Circulation-Hypothermia), який побудований на підтримці життєво-важливих функцій організму (дихання, кровообігу). На практичних заняттях відпрацювали такі навички: накладання джгутів /турнікетів, переміщення постраждалих, відновлення прохідності дихальних шляхів (ручні прийоми, стабільна позиція, застосування назофарингеальної трубки), забезпечення адекватного дихання (пневмоторакс, оклюзійні наліпки), контроль масивної кровотечі (гемостатичні бинти, ізраїльські компресійні бандажі, зупинка кровотечі у незручних місцях: під пахвами, шия, пах), огляд пораненого та пошук всіх додаткових поранень, іммобілізація переломів (накладання шин), допомога при бойових травмах і ранах (травма ока, черепно-мозкова травма, рани живота), допомога при опіках, запобігання гіпотермії.