Кураторські години, присвячені Дню Соборності України

21 та 24 січня 2022 р. на Факультеті були проведені кураторські години, присвячені Дню Соборності України. Щороку 22 січня в нашій країні відзначають день Соборності України.

Куратори академічних груп (Неведомська Є.О. - група ФТЕб-1-18-4.0д, Гацко О.В. -  група ФВб-1-19-4.0д, Гнутова Н.П. - група ФВб-1-21-4.0д, Омері І.Д. - група ФТЕб-1-20-4.0д, Буряк О.Ю. - група ФТЕб-1-19-4.0д, Чорній І.В. - група ТДб-1-21-4.0д, Киричок Ю.М. - група ФІРб-1-21-4.0д) обговорили зі студентами, що вони знають про цей день, що означає поняття «соборність». Для розуміння цієї історичної події подивилися відеофільм, в якому показано, що українці завжди прагнули мати свою державу і бути єдиними, тому 1919 року 22 січня ухвалили Акт злуки (об’єднання) двох українських держав (Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки) в одну: «Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України… Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка». Далі настав період існування Союзу Радянських Соціалістичних Республік, де будь-які вимоги повної незалежності України, синьо-жовтий прапор та інші символи української державності придушували. І лише у 1990 році Народний Рух України саме напередодні 22 січня провів акцію «Українська хвиля». «Живий ланцюг» простягся на близько 700 кілометрів, символічно з’єднавши Івано-Франківськ (фактичну столицю ЗУНР у січні 1919) — Стрий (з розгалуженням на Закарпаття) — Львів — Тернопіль — Рівне — Житомир — Київ. Тільки за офіційними даними в акції взяли участь близько 450 тисяч осіб, а неофіційні доходять і до 5 мільйонів людей. У 2013–2014 роках українці знову вийшли на захист своїх прав та гідності. І як цинічно, що саме 22 січня 2014 року розстріляли перших Героїв Майдану. Лік смертей за волю, незалежність та єдність України триває досі. 22 січня 2015 року кіборги — останні захисники Донецького аеропорту, вийшли з терміналу. Вони тримали оборону 242 дні. Вони вистояли, не вистояв бетон.

Після перегляду відео студентам було запропоновано історико-народознавчу вікторину про нашу Україну. Максимально можна було набрати 33 бали. Слід зазначити, що більшість студентів набрали 30 балів, що свідчить про високий рівень обізнаності про ключові історичні події, видатні українські постаті, народні свята та державні символи та обереги.

Також сьогодні студенти переглянули презентацію "Україна - соборна держава", розглянули питання історії цього свята, значення та традиції святкування Дня соборності та пригадали, як на 1 курсі відсвяткували це свято, побувавши на мосту Патона і разом з іншими учасниками, влаштували "живий ланцюг" між правим та лівим берегами столиці.

Ключове завдання таких виховних годин полягає у формуванні в студентів активної городянської позиції, підвищення обізнаності щодо історичних подій, а також дати зрозуміти студентам, що кожен з них може безпосередньо впливати на події в країні, працюючи над її об’єднанням.